Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Φίμωση

Φίμωση του πέους είναι η κατάσταση κατά την οποία είναι αδύνατη η αποκάλυψη της βαλάνου (κεφαλή πέους). Tο δέρμα της ακροποσθίας (πετσάκι) που καλύπτει τη βάλανο του πέους είναι στενό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κατέβει ούτως ώστε να αποκαλυφθεί η βάλανος. Η φίμωση του πέους προκαλεί αδυναμία καθαρισμού του, προβάλλοντας τοπικά δυσοσμία, έκκριση σμήγματος (λίπους). Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία φλεγμονής, βαλανοποσθίτιδα, σκληρατροφικό λειχήνα και μακροπρόθεσμα ακόμα και διαταραχές από το ανώτερο ουροποιητικό (υδρονέφρωση). Ο σκληρατροφικός λειχήνας που μπορεί να δημιουργηθεί σε συνάρτηση με τη φίμωση, εγγυμονεί σοβαρούς κινδύνους λόγω των συμφύσεων που αναπτύσσονται στο πέος και αποτελούν μείζον ζήτημα υγείας.

Νέες ιατρικές στατιστικές αποδεικνύουν ότι η επέμβαση φίμωσης μας προστατεύει σε ένα μεγάλο βαθμό ενάντια στα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Η επέμβαση φίμωσης πέους πραγματοποιείται με την χρήση υπερπαλμικού laser CO2 με τοπική αναισθησία και σε χρονικό διάστημα 12-15 λεπτών της ώρας.
Η χρήση υπερπαλμικού laser CO2 για την αντιμετώπιση της φίμωσης του πέους κάνει συντομότερο τον επεμβατικό χρόνο, συμβάλει στη μείωση της αιμορραγικότητας και υπερτερεί σε μεγάλο βαθμό στη μετεγχειρητική εικόνα της αποκατάστασης της φίμωσης.
Η αντιμετώπιση φίμωσης με laser υπερτερεί διότι:
  • Αφαιρείται ο ιστός της πόσθης (δέρμα πέους) με μεγαλύτερη ακρίβεια κατά την διάρκεια της επέμβασης φίμωσης χωρίς να υπάρχουν υπολείμματα ιστού μετεπεμβατικά.
  • Ο χαλινός αφαιρείται παράλληλα κατά την επέμβαση της φίμωσης με την χρήση laser χωρίς να χρειαστεί η τοποθέτηση ραμμάτων και χωρίς να υπάρχει αιμορραγικότητα του χαλινού.
  • Η εικόνα της μετεπεμβατικής ουλής της φίμωσης πέους με laser εμφανίζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα σε σχέση με την κλασσική μέθοδο
  • Με τη χρήση laser δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή εφόσον αυτός το επιθυμεί να αφαιρεθεί ολόκληρη η πόσθη και να υπάρξει πλήρης αποκάλυψη της βαλάνου (κεφαλή πέους) δηλαδή πλήρης περιτομή. Ειδάλλως παραμένει μερική αποκάλυψη της βαλάνου με την τεχνική καπνοσακούλας κατά την οποία γίνεται επανασύσταση της πόσθης του πέους , με αφαίρεση του φιμωτικού δακτυλίου και νέα επικάλυψη της πόσθης του πέους.
  • Η αντιμετώπιση φίμωσης του πέους με laser αποκαθιστά με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα τυχόν συμφήσεις μεταξύ πόσθης και βαλάνου που μπορεί να έχουν παρουσιαστεί σε χρόνιες φιμώσεις και στην περίπτωση του σκληροατροφικού λειχήνα πέους.
  • Ο χρόνος της μετεπεμβατικής αποκατάστασης της φίμωσης είναι πολύ πιο σύντομος με την αντιμετώπιση με laser.
  • Η αντιμετώπιση της φίμωσης πέους με laser μειώνει τον μετεπεμβατικό πόνο.
Μετά την επέμβαση φίμωσης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερες ενοχλήσεις. Επίσης ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα και ενοχλήσεις κατά την ούρηση.

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι οξεία ιογενής πάθηση που οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και προσβάλουν κατ' εξοχήν τα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας. Επίσης εμφανίζονται στον πρωκτό, στον πρωκτικό σωλήνα καθώς και ενδοουρηθρικά.
Είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση στις μέρες μας και έχει λάβει μορφή επιδημίας.
Τα κονδυλώματα θυμίζουν στο γυμνό μάτι είτε ελιά (σπίλο) είτε κουνουπίδι σε μικρογραφία και είναι ιδιαίτερα μολυσματικά αφού η μετάδοσή τους, μπορεί να επέλθει από την άμεση επαφή του δέρματος κατά τη σεξουαλική πράξη.
Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται κατά μήκος του πέους, στη βάλανο, στην ουρήθρα, στους όρχεις καθώς και στον πρωκτό.
Στη γυναίκα  τα κονδυλώματα εμφανίζονται στα έσω ή έξω χείλη του αιδοίου, στην κλειτορίδα, στην περιοχή του κόλπου καθώς επίσης και στην περιοχή του πρωκτού.
Τα κονδυλώματα προκαλούν αλλοιώσεις (καλοήθεις και κακοήθεις) στο δέρμα και στους βλεννογόνους της περιοχής του γεννητικού συστήματος ή/και της περιοχή του πρωκτού όπου εμφανίζονται. Μπορεί να είναι οξυτενή (ανευρίσκονται στους βλεννογόνους) , βλατιδώδη (ανευρίσκονται κύριως στο κερατινοποιημένο επιθήλιο) ή κηλιδώδη (ανευρίσκονται στους βλεννογόνους). Για να χαρακτηριστεί η λοίμωξη HPV κλινική, θα πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αλλοίωση που να είναι ορατή με γυμνό μάτι.
Η χρήση του υπερπαλμικού laser CO2 αφαιρεί τα κονδυλώματα μέσω εξάχνωσης αναίμακτα και με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η εφαρμογή του αποτελεί θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση κονδυλωμάτων στην περιπρωκτική περιοχή, στα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα καθώς και σε κονδυλώματα σε εκτεταμένη μορφή.

Χαλινός

Χαλινός πέους ονομάζεται η πτυχή του δέρματος που συνδέει τη βάλανο (κεφαλή του πέους) με το κύριο σώμα του πέους. Κατά τη διάρκεια της στύσης και εάν ο χαλινός είναι κοντύτερος από το φυσιολογικό, όταν τραβήξουμε πρός τα πίσω το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο και το απελευθερώσουμε, το δέρμα επανέρχεται από μόνο του στη θέση του καλύπτοντας και πάλι τη βάλανο.

Ο βραχύς (κοντός) χαλινός μπορεί να προκαλέσει  αισθήματα πόνου, ανάλογα με το πόσο κοντός και το πόσο λεπτός είναι. Κατά τη σεξουαλική επαφή η πίεση που ασκείται στον χαλινό προκαλεί ενόχληση, πόνο ή και μελάνιασμα που μπορεί να παραμείνει για μερικές μέρες. Ακόμα ενδέχεται ο χαλινός να κοπεί, γεγονός που συνήθως συνοδεύεται από αιμορραγία. Η ρήξη (σκίσιμο) χαλινού μπορεί να οφείλεται σε διάφορους προδιαθεσικούς παράγοντες (τραυματικοί, ιδιοπαθείς, κ.α.) και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ οδυνηρή κατάσταση.
Ο βραχύς χαλινός πολλές φορές δεν δημιουργεί πρόβλημα και δεν γίνεται αντιληπτός μέχρι τον καιρό της πρώτης σεξουαλικής δραστηριότητας. Πολλές φορές καθιστά δύσκολη την εφαρμογή του προφυλακτικού.
Ενώ η ενόχληση ή ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή είναι προφανή για τον πάσχοντα, πολλές φορές αυτός αγνοεί το γεγονός οτι επηρεάζεται αρνητικά και η σκληρότητα της στύσης του. Επίσης ενδέχεται το πέος να εμφανίσει γωνιώδη κάμψη. Επειδή το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο έχει την τάση να επανέρχεται για να την καλύψει, συχνά παρουσιάζεται ελλιπής καθαρισμός της περιοχής.

Συχνά ο βραχύς χαλινός συνοδεύεται από την κατάσταση που είναι γνωστή ως φίμωση πέους.

Με την ακτίνα laser επιτυγχάνεται εκτομή του χαλινού μέσω της εξάχνωσης, μέθοδος η οποία εμφανίζει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική διότι αποφεύγεται η τοποθέτηση ραμμάτων,μειώνονται ο χρόνος της επέμβασης, η αιμορραγικότητα καθώς και ο πιθανός μετεγχειρητικός πόνος.